Miért kell megmosni a rizst?

A napokban megjelent egy jó és hasznos cikk arról, miért érdemes a rizst megmosni, illetve főzés előtt beáztatni. Ez a cikk nagyon tetszett, mert egy komoly kérdésre hívja fel a figyelmet – de úgy éreztem, érdemes kicsit kiegészíteni. Tehát akinek az egészség nem elég érv amellett, hogy beépítse ezt az új lépést (a mosást) a rizsfőzés folyamatába, annak elárulok egy titkot: a rizs finomabb lesz, ha megmossuk.

Bizony. Az ázsiaiak azért mossák meg a rizst főzés előtt, mert így lesz legfinomabb a végeredmény. Ennek az az oka, hogy a vízzel való átmosással a rizsszemek felszínéből kimosódik a felesleges keményítő, ezzel a kész rizs íze és állaga is sokkal jobb lesz.

Ennyire egyszerű.

bowl-1387460_1280

Hogyan készítsünk finom rizst?

Ázsiában a rizs olyan, mint nálunk a kenyér: mindig, mindenhol jelen van, a helyiek minden nap fogyasztják. Ez azonban nem az itthon megszokott „pergős” rizs, hanem egy finom, hófehér, puha változat, amivel egyszerűen tényleg nem lehet betelni. Ha szeretnél ilyet főzni otthon, megmutatom, hogyan kell. Mindössze két hozzávalóra lesz szükséged! 🙂

  1. lépés: Vegyünk finom rizst!

Anyukám mindig azt mondja, hogy jó alapanyagokból könnyű jót főzni. Azt hiszem, elég könnyű belátni, hogy igaza van.

A legfinomabb (és sajnos legdrágább) rizs a szusi rizs (vagy kerek szemű ázsiai rizs, japán rizs néven lehet még megtalálni). Ha kicsit olcsóbban szeretnénk megúszni a dolgot, akkor a jázmin rizs lehet egy jó kompromisszumos megoldás.

  1. lépés: Mérjük ki!

Két főre kb. 1 vizespohárnyi rizs kell.

  1. lépés: Mossuk meg!

Engedjünk vizet a rizsre és ujjainkkal finom, körkörös mozdulatokkal kevergessük egy kicsit. A víz fehér lesz, ez a keményítő, amit le kell öntenünk róla. Ismételjük ezt meg 2-3 alkalommal.

  1. lépés: Öntsük fel vízzel!

1 pohár rizshez kb. 2 pohár víz!

  1. lépés: Tegyük fel főni!

Forrástól számítva kb. 10 percig kell majd főzni, fedő alatt. (Ez idő alatt a víz szépen eltűnik róla.) Ezután, ha tehetjük, hagyjuk rajta a fedőt még legalább 10 percig, mert így a saját gőzében tovább párolódik és még finomabb lesz.

  1. lépés: Együk meg!

Ha szeretnénk, akár meg is lehet sózni, de az igazán jó rizsnek só nélkül is finom íze van.

plain-cooked-rice-1583098_1920

Nektek hogy sikerült? 🙂


Ha tetszett a cikk, kövess Facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Üzemelteti a(z) WordPress | Téma: Baskerville 2 by Anders Noren.

Fel ↑