Életed nagy kalandja Japánban: A Working Holiday vízum

Sokan szeretnének eljutni Japánba legalább egyszer életükben, de sajnos Magyarországról ez nem olcsó mulatság.  Ezért óriási örömhír, hogy február 14-én, Tokióban aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében magyarok számára is lehetővé vált Working Holiday vízumot igényelni Japánba! A Working Holiday (WHS) vízumot arra találták ki, hogy azok is eljuthassanak távoli országokba, akiknek egyébként nem lenne anyagi lehetőségük erre. A vízum egy évre szól és munkavállalási engedélyt is tartalmaz, így az utazás mellett a vízum tulajdonosa alkalmi munkákat is vállalhat. (Egy munkáltatónál maximum három hónap erejéig.)

A megállapodás hamarosan életbe lép. Amint a felek országon belül befejezték a szükséges eljárásokat, értesítik egymást, innentől számított 30 nap lesz majd a tényleges hatálybalépés. Mindkét ország évente fogja bejelenti, hogy abban az évben hány WHS vízumot állít majd ki a másik fél állampolgárai számára.

pexels-photo-69866

Fontos tudni, hogy a WHS vízum nem „belépő szintű munkavállalási vízum”. Ez azt jelenti, hogy nem a Japánban való letelepedést kívánja előmozdítani, hanem abban segít, hogy a fiatalok világot láthassanak, tapasztalatot gyűjtsenek. Ezért a WHS vízum lejártával el kell majd hagyni Japánt és a Japánban tartózkodás alatt nem lehet más típusú vízumért folyamodni. Emellett a vízum csak fiatalok (18 és 30 év közöttiek) számára elérhető és csak egyetlen alkalommal.

A Working Holiday vízum tehát pontosan arra jó, amit a neve ígér: egy olyan hosszú nyaralásra, amit időnként megszakítunk egy kis alkalmi munkával. Arra nem alkalmas, hogy előkészítsünk vele egy Japánba való kitelepülést – de még így is fantasztikus lehetőség lehet.

A Working Holiday vízum igénylésének feltétele, hogy az igénylő:

  • 18 és 30 év közötti magyar állampolgár legyen;
  • Japánban való tartózkodásának fő célja a turizmus;
  • érvényes útlevéllel rendelkezik az ott tartózkodás végéig és érvényes repülőjeggyel hazafelé (vagy elég pénzzel ahhoz, hogy később megvegye a repülőjegyét);
  • elég tőkével ahhoz, hogy valamilyen szinten fenntartsa magát, amíg Japánban tartózkodik;
  • korábban nem kapott WHS vízumot Japánban;
  • egészséges, nincs priusza, és betartja a japán törvényeket.

A WHS vízumot a budapesti Japán Nagykövetségen lehet majd igényelni.

Ha érdekel, mire kell ügyelni, ha az ember Japánba akar költözni, olvasd el ezt a cikkemet is!


(A cikkben szerepeltetett információk a Japán Külügyminisztérium 2017. február 14.-i sajtóközleményéből származnak.)


Ha tetszett a cikk, kövess Facebookon is!

2 vélemény az alábbiról: “Életed nagy kalandja Japánban: A Working Holiday vízum

És a tiéd?

  1. “A Working Holiday (WHS) vízumot arra találták ki, hogy azok is eljuthassanak távoli országokba, akiknek egyébként nem lenne anyagi lehetőségük erre.” – Példának okáért a tajvani WH-hez 2400€-s pénzügyi fedezet (retúr repjegy nélkül 4000€), egy éves biztosítás (ez alsó hangon 200.000 forint), plusz az OFFI által felszentelt fordítások kellenek, ami így összesen egy minimum 1M-s befektetés jelent. Ezekre anno személyesen, az irodájukban is rákérdeztem.

    Ahogy láttam, a pénzügyi részt még nem konkretizálták, de nem hiszem, hogy pont Japánba lennének engedékenyebbek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Üzemelteti a(z) WordPress | Téma: Baskerville 2 by Anders Noren.

Fel ↑