Pont, pont, vesszőcske… készen van az interkulturális kommunikációs káosz!

A különböző kultúrák közötti kommunikáció nem mindig könnyű és néha olyan apróságok is okozhatnak óriási galibát, amire nem is gondolnánk. Például egy tizedesvessző. 

Nekünk, magyaroknak egyértelmű, hogy a tört számokat, például a tizenkettő egész öt tizedet így írjuk: 12,5. A világ országainak felében azonban nem tizedesvesszőt, hanem tizedespontot használnak, azaz a tizenkettő egész öt tizedet így írják: 12.5. Ez az elfogadott írásmód nem csak az angolul beszélő világ nagy részén, de szinte egész Ázsiában, így Japánban is.  (Az eltérés onnan ered, hogy Franciaországban tizedesvesszőt, míg Angliában tizedespontot kezdtek el alkalmazni a könyvnyomtatás hajnalán, és míg az európai országokban a francia gyakorlat terjedt el, addig az angol gyarmatokon és később azokon a területeken, ahol erős volt az amerikai érdekeltség, az angol.)

A tizedesvessző (zöld) és tizedespont (kék) alkalmazásának megoszlása a világ országaiban. (Készítette: NuclearVacuum [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons)

És ha ez nem lenne elég, emellett, amikor nagy számokat írnak le számjegyekkel a könnyebb kiolvasás jegyében a japánok is tagolják ezeket – de mivel a pont már foglalt, kénytelenek ebben az esetben a vesszőt alkalmazni. Azaz, az egymillió, ha egy japán írja le arab számokkal, így fest: 1,000,000.

Gondolhatjuk persze, hogy nahát, ezek a japánok aztán mindent fordítva csinálnak, de nagy gondot végül is biztos nem okoz, azért valahogy ki lehet következtetni, mire gondolnak. És az esetek többségében persze így is van. De mi a helyzet akkor, ha például egy új, ismeretlen berendezés fogyasztásáról az alábbi adatot kapjuk Japánból: 3,659 kW? Most akkor vajon mit jelent ez a szám?

Írásmód Magyar jelentés Japán jelentés
3.659 Háromezer-hatszázötvenkilenc Három egész hatszázötvenkilenc ezred
3,659 Három egész hatszázötvenkilenc ezred Háromezer-hatszázötvenkilenc

Ilyen esetekben bizony előfordulhat, hogy a japán és magyar szakemberek úgy beszélnek el egymás mellett, hogy sokáig észre sem veszik, nem értik egymást.


Ha tetszett a cikk, kövess Facebookon is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Üzemelteti a(z) WordPress | Téma: Baskerville 2 by Anders Noren.

Fel ↑